Pajzsmirigy vizsgálat és labor értékek

A pajzsmirigy hormonok hatással vannak a szervezet energiaforgalmára, a szívre és a keringésre, a központi idegrendszerre, a bőr- és kötőszövet állapotára és befolyásolják a növekedési hormon termelődését. Értékük a vérben lehet alacsony vagy magas, az eltérés változatos tünetekkel járhat és komoly betegségek okozója lehet, ezért fontos a pajzsmirigy vizsgálat. A pajzsmirigy működésében zavart okozhat egy fertőzés, gyógyszeres kezelés vagy egyéb autoimmun betegségek, melyek miatt alul- vagy túlműködés léphet fel. Az első tünetek észlelésénél támpontot adhatnak az otthoni tesztelésre alkalmas pajzsmirigy működési tesztek.

Pajzsmirigy működése

A pajzsmirigy a nyak alsó-elülső részén található, belső elválasztású mirigyünk. Elhelyezkedése valóban hasonlít egy pajzshoz, innen származik a pajzsmirigy elnevezés is. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza. Az agyalapi mirigy termeli a pajzsmirigy-stimuláló hormont, a thyreoidea stimuláló hormont, röviden a TSH-t. A TSH hatására a pajzsmirigy trijód-tironin (T3) és tiroxin (T4) hormonokat termel.

Mit jelent a pajzsmirigy vizsgálat

A pajzsmirigy vizsgálat során háromféle elváltozást vizsgálnak: alaki és nagyságbeli elváltozások (morfológiai eltérések), túlműködés (hyperthyreosis) és alulműködés (hypothyreosis), azaz a funkcionális eltérések. A szakorvosi vizsgálat során a pajzsmirigy aktuális állapotát fizikai és laborvizsgálat során mérik fel. Emellett a betegség típusát a szakorvos ultrahanggal, képalkotó diagnosztikai eljárásokkal (röntgen, MR, CT), illetve szükség esetén biopsziával állapítja meg.

Otthon is van lehetőség a pajzsmirigy működés tesztelésére, de ezek a tesztek csak támpontot adhatnak, minden esetben érdemes felkeresni egy szakképzett orvost.

Pajzsmirigy labor értékek

Ha a pajzsmirigy betegség gyanúja áll fenn, az első lépés a vér T3 és T4 szintjének laboratóriumi vizsgálata. Ezt érdemes több helyen elvégeztetni, ugyanis a különböző laboratóriumok különböző készülékeket, mérési eljárásokat és referencia tartományokat használnak. A referencia labor értékeket befolyásolja a páciens életkora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt és a teszt módszere is. E tényezők miatt a laboratóriumi értékek kiértékeléséhez minden esetben keresse fel szakorvosát!

Pajzsmirigy vizsgálat
Pajzsmirigy vizsgálat

TSH jelentése

A TSH, azaz a pajzsmirigy-serkentő hormon szintjének meghatározására a pajzsmirigyzavarok gyanúja, illetve a kezelés során folyamatosan szükség van. E hormon az agyalapi mirigyben termelődik és serkenti a pajzsmirigy hormonjainak a T3 és T4 hormonoknak a termelődését, valamint fokozza a jód felszívódását. Önmagában a TSH szint meghatározása nem elegendő a pajzsmirigy betegségek diagnózisának felállításához. Szintjét ugyanis befolyásolhatja a napszak, a stressz, bizonyos gyógyszerek, a várandósság, sőt még az időjárás is.

Normál TSH érték

A pajzsmirigy vizsgálat során a laboratóriumok végezhetnek szenzitív (sTSH), illetve szuperszenzitív (ssTSH) TSH vizsgálatot. A laboreredmények vizsgálata során a 0.300-4.200 mU/L sTSH közötti értékeket tekintik normálisnak. Ha a következő tüneteket észleljük, érdemes a pajzsmirigy vizsgálat elvégzése. A pajzsmirigy túlműködésre utalhat a kidülledt szem, szapora szívdobogásérzés, duzzadt nyak, struma, fogyás, idegesség, izzadékonyság, alvászavar, hajhullás, menstruációs zavarok.

Pajzsmirigy alulműködés esetén leggyakoribb panasz a gombóc érzés, nyaki fájdalom, rekedtség, testsúlynövekedés, széklet habitus változás (székrekedés), a testszőrzet vesztése – először a szemöldök külső harmada, majd hajhullás – és bőrszárazság.

Alacsony TSH

Mi számít alacsony TSH-nak? Az alacsony TSH érték a pajzsmirigy túlműködésére utal. Az alacsony TSH érték és ezzel összefüggésben a pajzsmirigy túlműködése a legtöbb esetben pszichoszomatikus betegség. A betegséget okozhatja a túl nagy stressz is, illetve előfordulhat, hogy az elváltozás örökletes hajlam eredménye. Emellett az okok között szerepelhet a pajzsmirigy gyulladása, a Graves-Basedow kór, mely a pajzsmirigy autoimmun betegsége, illetve a túl sok jód a szervezetben.

Az alacsony TSH érték és a pajzsmirigy túlműködés kezelésének fontos része az életmódbeli és a dietetikai tanácsadás. A betegnek csökkentenie kell a stresszt az életben, illetve figyelnie kell az étkezésére. Szükség lehet a hormonképzést gátló gyógyszeres kezelésre, így kompenzálható az alacsony TSH szint. Előfordulhat, hogy a pajzsmirigy méretét műtét során eltávolítják, így csökken a mirigy hormontermelése.

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedő beteg állapotán rendkívüli mértékben ronthat a napozás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, így ezen tevékenységeket érdemes kerülni!

Mi számít magas TSH-nak

Magas TSH értéknek számít a 0.300-4.200 mU/L feletti eredmény, mely pajzsmirigy alulműködésre utalhat. A pajzsmirigy alulműködés hormonpótlással gyógyítható, és bár véglegesen nem gyógyítható betegség, a beteg tünetmentes életet élhet.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis) tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Fáradtság, álmosság
 • Lassú anyagcsere, fogyás nehézkessége vagy hízás
 • Hidegérzet, hidegrázás, fázékonyság
 • Száraz bőr, hajhullás
 • Székrekedés
 • Alacsony pulzusszám, magasabb vérnyomás
 • Depresszió, szorongás
 • Menstruációs zavarok, csökkent libidó

Ezek a tünetek azonban nem specifikusak, más betegségekre is utalhatnak, ezért fontos a pajzsmirigy vizsgálat. Ha úgy gondolja, hogy pajzsmirigy alulműködése lehet, forduljon orvoshoz.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködés (hyperthyreosis) tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Gyakori szívverés, szívdobogás, magas vérnyomás
 • Lázérzés, izzadás, forróság-intolerancia
 • Gyengeség, fáradtság, izomvesztés
 • Fogyás, étvágytalanság
 • Hasi panaszok, hasmenés
 • Rángatózó, remegő kezek
 • Álmatlanság, idegesség, ingerlékenység, szorongás
 • Menstruációs zavarok, csökkent libidó

Ezek a tünetek azonban nem specifikusak, más betegségekre is utalhatnak, ezért fontos a pontos pajzsmirigy vizsgálat és diagnózis felállítása. Ha úgy gondolja, hogy pajzsmirigy túlműködése lehet, forduljon orvoshoz.

A pajzsmirigy betegség gyanúja esetén, mindenképpen konzultáljon endokrinológus szakorvossal!